авг 092011
 
Наков и колектив - Въведение в програмирането със С#

Наков и колектив - Въведение в програмирането със С#

Снощи научих, че официално е излязла и втората книга, в чието писане взех участие – “Въведение в програмирането със С#”.

Малко данни за нея:

Книгата е подробно ръководство по основи на програмирането, структури от данни и алгоритмично мислене. Информацията в нея е изцяло базирана на материала от предшестващата я “Въведение в програмирането с Java”, като на местата, където бе нужно, материалът бе преработен и разширен. Както се подразбира от заглавието на книгата, за илюстрация на концепциите и съпровождащите ги примери, са използвани платформата .NET и езикът C#. Ето и по-синтезирано описание на съдържанието от самият сайт на книгата:

В нея се разглеждат серия уроци по програмиране – от основите на програмирането, среда за разработка, променливи, оператори, масиви и цикли до по-сложни концепции като рекурсия, фундаментални структури от данни и класически алгоритми, списъчни структури, дървета и дървовидни структури, графи, хеш-таблици, оценяване сложността на алгоритми, принципи на обектно-ориентираното програмиране (ООП), LINQ заявки, конструиране на качествен програмен код и решаване на изпитни задачи.

Всяка глава от книгата, следвайки традицията на “Въведение в програмирането  с Java”, е съпътствана с много примери и задачи за упражнение в края на урока. Също така, към книгата има допълнителни материали:

Книгата с отворен код, като електронното издание е безплатно и може да бъде свалено както от официалния сайт – http://www.introprogramming.info/, така и от работния – http://code.google.com/p/introcsharpbook. Книгата може да бъде четена и онлайн на следния адрес – http://www.introprogramming.info/intro-csharp-book/read-online/. По последни данни, хартиеното издание се очаква да излезе в края на септември.

Въпреки, че “Въведение в програмирането с Java” ми е по-любима книга (защото беше първата и защото е свързана с Java), мисля, че “Въведение в програмирането със С#” в доста отношения е по-добра, тъй като наследените печатни грешки от “Въведение в програмирането с Java” са изчистени и с съдържанието е разширено. Въпреки това, намирам мнението на Светлин, че  “Въведение в програмирането с Java” “като цяло не се препоръчва” за начинаещи програмисти, за прекалено крайно. Естествено, той си има своите мотиви да препоръчва новата книга, но според мен и старата книга е изключително качествено четиво и е чудесно ръководство (самоучител) за въведение в програмирането.

Да се надяваме, че с появата на проекти, като тази книга, които събират хора със сходни идеи, интереси и желание да допринасят за обществото без да очакват нещо в замяна, ще се превърнат от единични събития в тенденция и то не само в областта на програмирането. Току виж, все повече хора спрат да се оплакват от състоянието на страната ни, събудят съзидателните сили в себе си и разберат, че единствената надежда да си стъпим на краката като общество и да тръгнем напред се крие в самите нас.

Share Button

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)